Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2020 08:04 - АКТУАЛНА ЛУСТРАЦИЯ
Автор: krumov Категория: Политика   
Прочетен: 1387 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 23.08.2020 07:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Протестиращите българи са преобладаващо млади, образовани, в час с модерните идеи – естествен бъдещ икономически, политически и културен елит на страната. Изпълняващ в момента ролята на белия хакер, който трябва да излекува българския демократичен софтуер от корупция, зависимости, бедност и несправедливост. Неща, от които на всички избори всички партии ни обещават да ни освободят, но досега никоя (особено последната) не само че не го е направила, но и е правела всичко, за да разврати още повече българи.

   Затова е нужен нов обществен договор. С нови политически изпълнители – нови партии, които да отстояват на дело ценностите на развитите общества. В който смисъл е задължително да се сформира политическа формация, която да въплъщава гражданските мотиви на протестиращите. А не на техен гръб да направят политическа кариера квази-формирования като тези на Манолова или Трифонов. Да не говорим за изродените в престъпни шайки ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП и подобни – рецидиви от комунистическото и по-отдавнашно минало, нямащи нищо общо с демокрацията. "90 % от които партии са частен проект. Дали на Валери Симеонов, дали на Бойко Борисов. Само БСП не функционира по този начин, но това не значи, че при нея няма много токсични увреждания, защото тя не се развива в друг политически модел, а се адаптира към реалностите. И за да оцелее, и тя трябва да се почисти“, коментира социологът Живко Георгиев. Според когото, политическият ни модел в момента се е случил благодарение срастването на задкулисие, партии и институции в една отровна смесица, която ни превърна в мафия с държава. Нещо, което никъде по света го няма. „Дори Колумбия по времето на Ескобар не беше такава. Може би Черна гора, Косово донякъде, но и там няма такова срастване между мафия и политическа система и модел, на който е олицетворение ГЕРБ. И Бойко Борисов е ключовата фигура, кръстникът на тази мафия", категоричен е Георгиев.

   Дали България се нуждае от дясна партия в истинския смисъл на думата (в смисъл консервативна) е спорно – заявени десни не е като да нямаме. От истински либерална обаче със сигурност има нужда. Дори само за да издърпа черджето изпод краката на менте-либералите в лицето на ДПС, което дори не е етническа партия, ами е корпоративна банда, рекетираща чрез политиката. С огледален вариант ОП и обединяващ (центристки) такъв – ГЕРБ. Затова българските и турските мошеници се разбират без коалиционни споразумения.

   Какво правят по въпроса загряващите (нови) политически играчи? Продължават да чакат друг да им свърши работата. "Васил Божков и президентският стратегически съвет излизат с едно и също: платформа в Интернет, в която вие да споделяте идеите си, а накрая те да ги обобщят. Слави Трифонов вече го е правил това. Кое е новото?" – реторично пита Миролюба Бенатова.

   Та, при наличие на всички възможни кризи, струпани на главата ни, имаме и хронична идеологическа такава – на политическото представителство, която е системна грешка от зората на демокрацията. Затова тия дни отново, макар и от външно (но неслучайно) място, ни напомниха, че сред съществените причини за протяжността на българската демократична трагедия е липсата на лустрация след падането на комунизма. "Ако не броим Германия, на бившите социалистически страни им трябваше доста време, докато осигурят достъп до досиетата на някогашните тайни служби – заяви Кристофер Неринг, ръководител на научния отдел на Музея на шпионажа в Берлин и специалист по источноевропейска и нова история. – Този процес продължи чак до двата етапа на източното разширяване на ЕС през 2002 и 2007 година. Специално в България всички дотогавашни опити се бяха проваляли." Вследствие на което, освен политическата и съдебната власт, бяха отровени и медиите.

   Изпуснахме няколко срока за оздравителна лустрация. Когато трябваше да се направи спрямо комунистите (по времето на Желев), ДС-демократите се оправдаваха, че парите са при комунистите. Когато трябваше да се лустрират доносниците (по времето на Костов), лъже-демократите имаха пари, но, освен кураж, нямаха и интерес да го сторят. При шмекера Симеон пък трябваше да се съобразяваме с евроатлантическите ценности. Та първият Закон за досиетата бе приет от Тройната коалиция дни преди да влезем в ЕС. Последваха две години на надежди, че ще прочистим управлението от зависимостите, но на власт дойдоха мутрите (ударните бригади на тези, които трябваше да лустрираме). Задкулисието стана държавна политика, която рекетира и буквално малтретира гражданите – практика, достигнала при третия мандат на Борисов чудовищни размери и блокирала тотално обществения живот.

   "В същото време от внезапния колапс на комунистическия режим са минали 31 години – коментира лустрационната тема бившият служебен министър Юлиан Попов. – През 1989 година Делян Пеевски е бил на 9 години, Иван Гешев на 19, жената на Петьо Еврото е била в детска градина, а биячите на конференцията на ГЕРБ не са били родени. Тези хора не ги лови никаква лустрация, поне не такава, която има нещо с комунистическия режим. Отделно голяма част от досиетата са унищожени".

   Към момента обаче става дума за лустриране не на бивши комунисти, а на управлявалите след Десети ноември престъпници – неизбежно прочистване, както чрез прокурорско преследване, така и чрез форми на остракизъм (недопускане на определени лица до държавни служби). Тъй като нуждата от актуална лустрация, особено на управлявалите през последните десет години, е особено остра. За да не се окаже след година-две, че и установеното ново е удобно забравеното старо.

   Така или иначе, това правителство и този парламент си отиват. Каквито и лъжи и простащини да ръсят, колкото и пари да изливат. Какво следва по-нататък? Правителство на Борисов без Борисов е абсурд. Според Емилия Милчева,  "колкото новата отговорничка за туризма ще спаси туризма с бахур и пататник, толкова ще има правителство без Борисов в мандат на Борисов". Това е вариант за тупане на топката, доката се замитат следите от престъпленията. В полза на Борисовата тактика "честните да си идат, за да останат безгръбначните", формулирана от проф. Ивайло Дичев, макар че вече почти всички тактики на лъжливото овчарче не работят.

   И няма как да не се стигне до служебно правителство. Ползата от което обаче може да бъде и голяма, и никаква. Зависи от куража да се приложат не само мерки за осигуряване на честни избори, но и такива, свързани с ревизия на гербавото управление – във всички институции, включително регионалните след назначаване на служебни областни управители. Престъпната власт не трябва за пореден път да избяга от отговорността за разграбване на държавата. Затова се иска и оставката на главния прокурор – хайдутин-закрилник на управляващите престъпници. След което ГЕРБ естествено ще се стопи като мартенския сняг. Като НДСВ.

   Много (в повечето случаи неоснователно) се говори за липса на политическа алтернатива, поради което сегашното партийно представителство щяло да се повтори. Или щяло да стане още по-фрагментирано. Но дори и така да бъде, това е къде-къде по-полезно от продължаващото ояждане на доказаните престъпници от ГЕРБ в съдружия с други политически боклуци.

   Оправянето няма да стане с магическа пръчка. Затова дали ще се обърнат нещата след предсрочни избори не бива да се гадае. Това само спира устрема на белия хакер.

   Има хора, които смятат, че и след нови избори ще се възпроизведат старите язви като корупция, несправедливост и т. н. Понеже, както казал дядо Вазов, след всяка власт вървели партизаните и си искали служби – традиционен български клиентелизъм, възроден след Десети ноември от Иван Костов. Тези пророци обаче са от ония, на които е от полза да не говорим, че за свободата и демокрацията трябва да се работи (воюва) всеки ден. Освен това, никъде по света внуците не вървят назад към дядовците, както при нас: един път гордеещи се, друг път – комплексирани от тях. А всъщност заради менте историята. Защото "нашето минало е пълно с тъмни кьошета, от които бягаме в мълчалив ужас – смята Юлиан Попов. – Тези кьошета трябва бавно да се осветят, ние трябва да застанем пред тях, без страх и да започнем да се вглеждаме в скелетите, полегнали там. Там лежат не само скелетите на комунистическото минало и на комунистическата Държавна сигурност, лежат и скелети отпреди 1944 година."

   Затова в следващото предизборно състезание трябва да се включат и участващите в сегашните протести. Това не са нито миризливите сборища за хляб и салам, нито дрогираните футболни агитки, нито купените пернишки цигани на Гешев, нито декоративните профсъюзни екскурзианти – всичките с разпечатани на един принтер лозунги. Новите протестиращи ще ексхумират демокрацията (пък и историята) за истината.




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krumbelosvet - Без ВЪНШНОТО влияние и ПРИНУДА, е безсмислен всеки вътрешно-политически анализ.
22.08.2020 12:42
Без ВЪНШНОТО влияние и ПРИНУДА, е безсмислен всеки вътрешно-политически анализ.
А призивът да управляват НЕОПИТНИ хора, си е призив за окончателно удавяне във вълните на ТЕКУЩАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.
Авторът забравя или НЕ ЗНАЕ, че ББ беше докаран на власт от Брюксел ("Е""Н"П) и САЩ. Които го подкрепят БЕЗРЕЗЕРВНО вече 11 години. Такива бяха ВСИЧКИ "десни" правителства. За останалите партии - отделно.
цитирай
2. 1997 - Не ми се вярва, хич не ми се вярва
22.08.2020 16:51
"Протестиращите българи са преобладаващо млади, образовани, в час с модерните идеи – естествен бъдещ икономически, политически и културен елит на страната."
Значи в една развита страна има "млади, образовани, в час с модерните идеи" българи и тя ще ги подари на България, вместо да ги изцеди и тогава да ни ги хвърли, а пък същите "млади, образовани, в час с модерните идеи " българи ще предпочетат да работят в най- изостаналата страна на ЕС, вместо да си вземат еврото в напредналата и подредена?
Нещо не ми се вярва, хич не ми се вярва. Наивност или политическа залъгалка?
цитирай
3. krumbelosvet - Юначе,
24.08.2020 14:10
Щом не знаеш нещо което става пред очите ти, значи не ти е в помощ образованието и "модерните идеи".
ББ го подкрепят БЕЗРЕЗЕРВНО Брюксел и САЩ. Да си чул нещо в обратния смисъл? Те сега подкрепят протестите в Беларус, и САЩ докараха войски на границата за кураж на протестите, за да завладеят един СЪЮЗНИК на Русия по най-евтиния начин - с цветна революция. Четвъртата Световна Война започна веднага след студената. Самата Европа е подложена на УНИЩОЖЕНИЕ, и изобщо белия човек. И ние на първо място.
Сигурно не знаеш, че предните поколения бяха по-образовани.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumov
Категория: Политика
Прочетен: 271365
Постинги: 137
Коментари: 83
Гласове: 845
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930