Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2015 08:45 - НАЧАЛОТО
Автор: krumov Категория: Политика   
Прочетен: 1329 Коментари: 0 Гласове:
1



   Обикновено пролетно време честваме годишнина от основаването на българската държава – великотърновци са си заплюли като ден първия ден от пролетта, но то е понеже на чиновниците им трябва ден, в който да не работят. Апропо, 1334 години се навършват от основаването на българската държава – един от трите културни центъра на Европа по време на Средновековието. И до ден-днешен обаче нашите управници се срамуват от произхода си, носейки от девет кладенеца вода, за да си умиват лицето било с византийска, било с тракийската култура. Така направиха и във вторник, когато  в парижкия Лувър бе открита изложбата "Епопея на тракийските царе – археологически открития в България".

   Така се случи, че този синдром облада и много „историци”, които хващат бързо политическия вятър и според които българите не сме тюрко-азиатски народ, а сме част от пеласгите – старото население на Балканите, Апенините и Мала Азия още преди пристигането на елините, което население античните автори (предимно елини) наричали не пеласги, а с презрителното траки. Всъщност терминът "траки" не е етноним, а е общностно название, характеризиращо над 80 сродни племенни групи, с което общностно название гръцките пришълци са наричали автохтонните (местни) неелинизирани народи на Балканите в периода на елинизма. На гръцки нарицателното "траки" е добило значение на "необразовани", "диви", "варвари", "неелини". Но понеже Херодот определил траките като втория по големина народ по онова време след индийците, пък на Херодот не можело да не се вярва, се стигна и до теорията, според която българите сме наследници само на едно от тракийските племена. Чието злато сега копаем и кръщаваме, както ни скимне.

   Както и да е, преди две години бе направено специално генетично изследване на българи и българомохамедани, което установи, че по произход сме били най-близо до италианците и гърците, а с руснаци, украинци и белоруси сме съвсем различни. На основата на т. нар. митохондриална ДНК, която предава наследството от майката на децата, и на изследване на мъжката Y-хромозома пък може да се твърди, че македонците са едно цяло с нас. Това сочат данните от тригодишно сериозно изследване, ръководено от академик Ангел Гълъбов, тогавашен директор на Института по микробиология към БАН. И ако то е част от решаването на т. нар. „македонски въпрос”, очевидно е решило тази част.

   От друга страна обаче, въпреки че сме славяноезични, траките са изиграли основна роля за нашата близост със средиземноморските народи. Като изследването категорично оборва разпространяваната масово теория, че българите са някакъв миш-маш от гени на различни племена и народи, коментира акад. Гълъбов. "Руснаци, беларуси, украинци, поляци – тези хора имат друг физически вид и друг манталитет. Не може автоматично да се отъждествява въпросът за езика с този за кръвта", заявява по този повод той, посочвайки друга неподозирана подробност: "че турците, въпреки петте века робство, също се оказват генетически далеч от нас. Обяснението за това е, че въпреки съвместния живот между двата етноса, смесени бракове не е имало и не са се допускали и от двете страни", твърди ученият.

   Ще кажете, че най-после си избихме научно комплексите и от руснаците, и от османците. Да, ама не. Защото по този начин предадохме Кубратова България. Която веднага се намери кой да узурпира. Веднага след окупирането на Крим. Когато от едночасовото слово на 4 декември м. г. се разбра, че тавариш Путин ще направи всичко възможно българите да нямат история и да не знаят за "древна Велика България". Заканвайки се, че в Крим били "корените на руската нация", с което нагло отрече правото на съществуване на древната българска държава на Кубрат. "В Крим живеят наши хора. Територията е стратегически важна за нас. Тук се намират корените на руската нация. Тук е бил кръстен княз Владимир, който е покръстил цяла Рус. Тук нашите прадеди за първи път осъзнават себе си като единен народ. Това ни дава основания да кажем, че за Русия Крим има огромно цивилизационно и сакрално значение – като Храмовия хълм в Ерусалим за онези, които изповядват ислям и юдаизъм. Така ще се отнасяме към това от днес и завинаги", добави руският лидер. "Ако за много европейски страни суверенитетът и националната гордост са забравени понятия и лукс, то за Руската федерация истинският суверенитет е абсолютно необходимо условие за съществуването й. Искам да подчертая: или ще сме суверенни, или ще изчезнем, ще се разтворим в света. И, разбира се, другите държави трябва също да проумеят това", заяви руският президент, намеквайки за България.

   Всъщност, лъжата, че българите на Аспарух били малка орда и някак случайно победили през 680 година Византия, тръгна пак от Русия – от руснака  Александър Дмитриевич Чертков (1789-1858)  през 1842 г.. Която дебела и удобна лъжа е подета от руската пропаганда и догматично е наложена след Освобождението в историческата наука не само в Русия, но и в България. Според която българите били претопени от славяните, както руските варяги на Рюрик. При положение, че от протоколите на VІ-ия Вселенски събор, свикан в Константинопол на 6 ноември 680 година, става ясно, че земите отвъд Дунава вече са се наричали България, а в „Именника на българските ханове“ ясно пише, че преди Аспарух да създаде своя държава на юг от Дунав през 680 г., българите са имали „515 годишна история отвъд Дунав“, тоест на североизток от Дунав. А според хазарския цар от X век – Йосиф – българите на Аспарух били многобройни като „пясъка в морето“.
   Когато обаче говорим за разликите между българите и другите славяни, не бива да вземаме като единствена чиста монета само генетичия материал. Защото определящо значение има и езикът, който е свързан с мисленето, а оттам и с формиране на етническа, народностна или национална идентичност. В този смисъл, както е известно, българският език се отнася към славянските езици – всичките те част от голямата индоевропейска езикова група. Като за славянски броим езиците, които се практикуват в момента в 13 държави: Русия, Украйна, Беларус, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония и България. Така хората, които населяват тези държави, се определят като славяни, най-вече заради езика който говорят. Понеже пък в световната историческа и демографска науки е наложено народите да се обединяват по някакви общи признаци, а те са най-често езикът, религията или територията. Откъдето следва, че названието славяни е "служебно", заради общия език на 13-те народа, които си имат съответните
 народови имена.

   Що се отнася до споменатите езици, освен лексикалната близост между тях, те са свързани и от един по-обединяващ признак – тяхната синтетичност, тоест свързване на думите в изречения посредством падежи. Което става във всичките с изключение на един – българският, който е аналитичен подобно английския. И това е значително по-сериозна отлика от славянската езикова група, в сравнение с лексикалната. Защото през 17 и 18 век, например, румънският език е боравел с над 70 % българска лексика, но е преодолял твърде бързо това влияние, тъй като очевидно не е толкова определящо, щом е можел за век-два да прескочи чак в друга група езици – т. нар. романски.

   А че българите не сме траки, е достатъчно дори само доказателството, че траките изчезнаха като етнос под влияние на гръцкото християнство в рамките на Източната римска империя, докато българското племе се оказа неизтребимо въпреки същото християнство в рамките на Османската империя. Но, за да не излезе, че сме националисти, тоест че повече мразим другите народи, отколкото обичаме нашия, ще приведем мнението на един съветски академик, роден в украинското Запорожие – Николай Державин (1877-1953), който казва, че „българите не са монголи, не са хуни, не са тюрки, не са перси, не са някакви други, българи са! Много древен народ са!”

   В заключение обаче, няма защо да се изхвърляме толкова: че китайската стена била издигната, за да пази Китай от българите, че японският император признава, че българите поставят началото на японската култура и дори че Будапеща е основана от българите. Успехът няма вчера и утре. Той се постига днес, когато състоянието на българската държава е обидно.



Тагове:   траки,   Българи,   история,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krumov
Категория: Политика
Прочетен: 270790
Постинги: 137
Коментари: 83
Гласове: 845
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930