Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2015 11:30 - ГЪРМЕНИ ЦИГАНИ
Автор: krumov Категория: Политика   
Прочетен: 1308 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Бой между цигани и българи в Гърмен. Преди в Катуница. Още по-преди въстание срещу видинска циганска фамилия. Това са по-масовите конфликти. Дребните са всекидневие, понеже всеки момент всеки български гражданин е в състояние да изпадне в ярост по хиляди причини, които му осигуряват държавните институции, и да извърши сума ти глупости. Не само под влияние на алкохола и преобладаващо в семейството.

   „Има извори на омраза, които латентно са залегнали в нашата национална имунна система: турското владичество, опасностите, които крият другите религии, страхът от сепаратизъм и загуба на територии. Съществува цяла поредица от спящи в обществото негативни стереотипи, които не е трудно да бъдат активирани чрез политически и икономически манипулации. Това не прави българите нетолерантни. Ние просто сме бедни, несигурни и безперспективни.” Това са заключения на историчката д-р Антонина Желязкова, която още през 1987 година се беше противопоставила на т. нар. възродителен процес, а от 1990 до 1993 година бе експерт по етническите и религиозни въпроси на президента д-р Желю Желев.

   От друга страна, каквито и качества в кавички да приписваме на Татяна Дончева, последната определено е прозорлив политик. Затова по повод последния сблъсък между цигани и българи в Гърмен зададе няколко любопитни въпроса. „Обясняват, че в Деня на Ботев ще се състои нещо. Какво ще се състои? – пита Дончева. – Защо всички телевизионни канали излъчват това? Откогато полицията се девоенизира, виждам, че тя има главни секретари – големи любители на пагоните, но безпомощни в такива ситуации. Как е възможно полицията и футболните агитки, пратени от държавното ръководство, да са там? Какво всъщност иска държавното ръководство от тази ситуация? Внушаване колко много се страхува от етническо напрежение, поради което трябва да поддържа прекрасни отношения с ДПС, защото те за догодина ще са нужни за друго. Поради, което няма да пипаме прокуратурата, няма да пипаме Пеевски, съдебната система и неговите позиции. Това е управляващото мислене и то не е от сега. Погледнете поредица от стъпки. Някой пиар е казал, че като изострим етническото напрежение, ще има някакъв ефект. Стягане на електората на ДПС, стягане на електората на патриотичните формации и разсейки в абсолютно погрешна посока за решаване на проблема.”

   Та работата е ясна. Бойко Борисов поддържа мостовете с ДПС, за да го изберат догодина за президент. Щото, каквото и да си говорим, той е нещо като Путин, но с калпак и кривак. Виреещ само в ситуации на преобладаваща неграмотност. Апропо, най-компактната неграмотна маса в страната са циганите. И „когато тази част от българското население се увеличава и заема все по-голяма пропорция от обществото, това ще създава в бъдеще още по-големи проблеми – споделя бившият шеф на столичните социалисти доц. Александър Маринов. – Съвкупността от необразованост, липса на квалификация, безработица, ниска култура, обособеност, изключване – всичко това води до една нарастваща по численост общност в риск.” Споделяме мнението на софиянец, тъй като етническите конфликти съвсем не са патент на селата и малките градове. „В някои райони и на София населението се самоорганизира, за да прави патрули срещу крадци. Когато държавата не си върши работата, хората няма да се примирят и да си сложат главата на дръвника, образно казано. Държавата очевидно губи своя авторитет и това има много дългосрочни последици”, отбелязва Маринов.

  Че работата мирише откъм главата, по това спор няма. В това число и относно футболните агитки. Във връзка с което Дончева казва още нещо. В смисъл, че в София се знае кой ръководи Дучето – кой му плаща и кой го праща тук и там. Дошъл във връзка с един митинг на „Атака” чак във Видин. 

   Прочее, патриотичните тиради, включително и тези за Ботев и Левски са част от праха в очите на обществото, че кварталните хулиганчета (ще) спасяват бъдещето на България. Въдворявайки ред по правила, за които институциите нехаят десетилетия. За да се стигне до смешката в Гърмен, където цигани прогониха сюрия полицаи с камъни, а главният секретар на МВР препоръча на двете страни да уредят проблемите помежду си.

   Пълен цирк, както се казва. С който сме свикнали като с това, че ще съмне. Щото малко ли кметове и министри се изредиха през последните 25 години, без нито един от тях да се заеме с узаконяването на циганските коптори по квартали, гета и махали. А непрекъснато се внушават легенди, че около интеграцията на ромите са откраднати милиарди. За справка, по неокончателни и все още неофициални данни, по време на десетилетието на ромското включване за всеки български циганин са отделяни по около 3.50 лева на месец.

  Прочее, корените на проблема са социални. Не ромски и не етнически. Само за пет години, между 2008 и 2013 година, у нас са били закрити 85 големи предприятия. Броят на малките фирми се е свил с 12 на сто, а работните места в България са намалели с над 380 хиляди. „Днес, безкрайният и несполучлив преход и най-вече социалната декласация на всички в България, унизителната бедност, доведоха до абсурдната невъзможност да бъдеш нормален човек и гражданин – споделя Антонина Желязкова. – Външните експерти често се изненадват, че тук е толкова трудно да се разчита на доброволчество и безвъзмезден труд. Но един бедняк е трудно да бъде доброволец, след като неговата енергия и мисъл е насочена към оцеляване на собственото му семейство. Политиците и управляващите трябва ясно да разберат, че без нарастване на трудовите възнаграждения и то осезателно, без прилични пенсии за хората, които са влагали усилията си в страната 30-45 години, не е възможно да има добронамереност към бедстващите, малцинствата и бежанците.”

   Правителството на Орешарски обеща тази година да върне със задна дата данъка, удържан от хората с минимални заплати за миналата. Първата работа на правителството на Бойко Борисов бе да отмени това. В началото на годината минималната работна заплата бе вдигната на 360 лева, а от юли трябваше да стане 380. Но работодателските организации атакуваха постановлението и то бе отменено от Върховния административен съд, тъй като било взето без консултации с тристранната комисия. Това директно води до по-малко вътрешно потребление, по-малко дребен бизнес, по-малко работни места и до повече цигански бунтове. „Ромът е двигателят на националната икономика, който никой не желае да запали – заключава известният журналист Валери Найденов. – Дайте на циганина малко повече пари и той ще ги изхарчи все за български стоки. Дайте повече пари на милионера  и той ще ги изнесе на Каймановите острови. Или ще си купи яхта, удряйки едно рамо на френската или италианската икономика.” Защото „мизерията има своята култура, своята етика, която рязко я противопоставя на “цивилизованото” общество. Така е в Бразилия, така е в Харлем, така е навсякъде в света. И в Лондон е така. Бедността и тоталната безработица винаги водят до бунтове.”

   Каква е другата позиция, споделяна от патриотите? Според нея нормалните хора в България, които работят, плащат сметките, данъците, карат с колан и децата им ходят на училище, искат правилата да важат за всички. Та, докато българските граждани се чудят как да си изхранят и осигурят семействата, ромите раждат, за да прибират социалните. Тези си плащат сметките, а на онези политиците им правят енерго и крадат ток, за да се мотаят по цял ден без работа, но дойдат ли избори – да гласуват правилно. Банди ограбват и пребиват хора по селата, крадат реколтата, какви ли не бели докарват и накрая най-много държавата да премести циганската махала малко по-нататък, смятат патриотите. И също са прави. Само че кой допуска това състояние на нещата? Разсъхналите се български институции, които се грижат само и единствено за осигуряване или запазване властта на хората с пачките. Като оня, който си купуваше фалиралата Община Сопот по телевизията.

   Какъв е изходът? И друг път сме давали за пример интегрирането на ромите в Испания, където 95 % от тамошните един милион цигани живеят в законни апартаменти или къщи. Разбира се, опитът не може да се пренася едно към едно, но главната посока за справяне с бедността и мизерията е осигуряването на качествено образование. Което ние също повтаряме под път и над път, но вместо да образоваме ромите, тук циганизираме образованието. И безобразно елементарната последна матура е част от тази циганизация.



Тагове:   бедност,   цигани,   Гърмен,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krumov
Категория: Политика
Прочетен: 271228
Постинги: 137
Коментари: 83
Гласове: 845
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930