Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2017 07:27 - БЮРОКРАЦИЯ ДО ДУПКА
Автор: krumov Категория: Политика   
Прочетен: 449 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   От времето на Тодор Живков въвеждаме електронно правителство. Овъртолени в живковата философия: „Тази година полу-, догодина – цели проводници”. В която така се изпедепцахме, че крадем юнашки десетки години. А чиновниците се увеличават. За да ограничим популацията, и компютри им купихме, и да ги пускат ги научихме, но проблемът не само си остана, но придоби чудовищни размери. В Института за пазарна икономика изчислиха, че времето, което гражданите и бизнесът прекарват за получаване на услуги от администрацията, възлиза на 60 милиона дни.

   Според Теодор Славев, от Българския институт за правни инициативи, „българинът най-много желае да спечели пари, търкайки картончета, но повече желае да го назначат на държавна служба. Ако пък тя е ръководна позиция в държавен регулаторен, надзорен или контролен орган, си е направо джакпот. Защото "да си на мандат" в някой от тях означава, че си се включил във финансовите потоци на канализиране на партийно-политическо влияние, упражнено при назначаването.”

   Към момента българските държавни институции предоставят 1422 услуги, за които се изискват 5985 документа. И колко пари, мислите, се профукват за целта? Не е толкова лесно да се отговори.

   За периода, в който беше шефка на държавната статистика, бившият служебен премиер Ренета Инджова казва: „Държавната администрация е едно огромно чудовище. Съсипаха ме, само и само да не излязат наяве статистическите данни за държавната администрация, чиито заплати са много над средните в частния сектор. Освен това, пенсионната реформа с нокти и зъби се бори пак за правата на държавните служители. Ножицата там е отворена до край. Каквото може да се заграби, се заграбва. Станахме като в Гърция, където всички дават банкет, щом ги назначат за държавни служители.”

   Лоша работа. Вследствие на която, по свидетелство на финансовия министър Горанов, общият размер на разходите за заплати и осигуровки на централната и общинска администрация възлиза на 3.5 милиарда лева средно годишно. И за да си представите мащабите на сурупучията, ще кажем, че със спестените за две години пари от административни разходи може да се прокопае воден канал между Русе и Варна, широк колкото Суецкия. Като за добавка може да сложите и увеличените през миналата година със средно 5.9 % нетни възнаграждения на държавните администратори.

   Отделно в периода 2007-2013 година ЕС е инвестирал 345 млн. лева за подобряване капацитета на администрацията, а през следващия програмен период, който изтича през 2020 година, пак по програми чиновническата работа се подобрява и ще се подобрява чрез програмата "Добро управление", чийто бюджет е 657 млн. лева. Повечето от които милиони са европейски пари, поради което най-важното, както се досещате, е те да се усвояват.

   Колко са българските чиновници? Според последния доклад на Министерския съвет, в края на миналата година държавният апарат наброява 132 648 души. Като спрямо предходната 2015-та бройката е намаляла с около пет хиляди. Трудно е обаче да се каже дали става дума за оптимизация, или напротив, тъй като 35 държавни и общински ведомства изобщо не са подали информация за своята численост, тоест не фигурират в представената статистика. А сред тях са Министерството на земеделието и храните, Българската агенция за инвестиции, Изпълнителната агенция по горите, Комисията за защита на конкуренцията и 14 общини. За други 19 администрации са установени различия между посочената численост на персонала и щатовете по норматив. Като най-драстично е разминаването в МВР, където отдавна се знае, че има хроничен недостиг на полицаи. Там работещите са с 4286 по-малко от предвиденото в устройствения правилник.

   В същото време, за административните услуги на 16-милионна Холандия, например, се грижат не повече от 20 хил. служители – 6-7 пъти по-малко, отколкото в 7-милионна България. При това там става дума за перфектно обслужване, докато тук всеки знае, че дори да е обявен, чиновническият конкурс е за определен човек. Защото на управляващите им трябва не работеща, а послушна администрация, която да прави избори. Забележете: не толкова европейски и президентски, колкото местни и парламентарни – ясно защо.

   Затова е бъкано с калинки и пеевки, където и да отидете да ви обслужат. От най-високото до най-ниското равнище. Така кумицата на Жозеф Дол (първия човек в Европейската народна партия) – евродепутатката от ГЕРБ Мария Габриел, е предложена за еврокомисар по дигитализацията. Образованието й е френска филология в Пловдив и международни отношения в Бордо, Франция. Била е председател на работната група в европарламента, наречена „Пчеларство и здраве на пчелите“. А според небезизвестния д-р Тони Филипов, Габриел от Гоце Делчев владее английския колкото Димитър Пенев българския. Кумицата пък на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов – Ваня Колева – е назначена за зам.-министър на спорта. Начело на БДЖ за трети път се връща Владимир Владимиров – човекът, под чието ръководство железниците стигнаха най-големия си упадък за последните 30 години.

   Що се отнася до полицая Георги Костов, неговият случай е като този на Боршош. Само показва, че не бива да се таковате с приятелите на вожда. И бившият главен секретар на МВР Костов стана шеф на митницата. Макар основното му качество да е, че е приближен на Бойко. Иначе, като главен секретар на МВР беше също толкова безпомощен, колкото и Румяна Бъчварова като министър.

   Въобще, тия си тръгват, връщат се, после пак си тръгват и пак се връщат като на текезесарски бостан. Без никой никаква отговорност да носи за катастрофалните загуби на държавата. Понеже работата е така изпипана от законодателя, че самите загуби да са законни. Българското законодателство не урежда ясно възможността да се търси регресна отговорност за щети, причинени от висши чиновници. Същата тази държава с охота търси солидарна отговорност от управителите на фирми и периодично се опитва да я приложи и за счетоводителите. Но не допуска да се търси отговорност от нейните висши служители, когато те са отговорни за натрупването на задължения на държавата. И след провалени стопански проекти, и след загубени дела в Страсбург.

   Какво става със свинските черва по веригата? Надолу ГЕРБ до такава степен е усъвършенствала клиентелизма, че вече не си прави труда и формални конкурси да обявява. От всички 10 764 назначения през миналата година, конкурс е проведен само за 3869 служители, показва гореспоменатия доклад за състоянието на администрацията. Като най-често използваният начин за заемане на длъжности от държавни служители без конкурс е бил преназначаването на друга длъжност. Преминали на друга длъжност са общо 3475 държавни служители, или 32.3 % от всички назначения по Закона за държавния служител. Близо 1300 чиновници пък са започнали работа без конкурс, защото са назначени на непълно работно време или по заместване.

   На експертизата „партийна вярност и послушание” отговарят всички чиновници. Само през миналата година през оценка са минали 63 632 служители – 90 % от подлежащите на атестиране. Най-високата оценка "изключително изпълнение" са получили 4692 души или 7.4 %. Всеки втори е показал, че "изпълнението надвишава изискванията", а 42 на сто – че "изпълнението напълно отговаря на изискванията". Тези, при които "изпълнението отговаря не напълно на изискванията", са 1.2 %, а с оценка "неприемливо изпълнение" са 0.1 %.

   Всички сме за Пловдив, както се казва. Тогава защо му е на Борисов да си разваля рахатлъка, мъмрейки точно в тая жега чиновниците? За да пренасочва зараждащото се хорско негодувание от бедния и все по-безнадежден живот, който водят повечето българи. Защото нали на Борисов някой трябва да му пречи – като в оная другата поговорка, с която извиняваме некадърността.

    Та, сега щял да облекчава процедурите по издаване на свидетелствата за съдимост. Ма, се оказа, че за да се случи това, са необходими промени в 35 закона, което няма как да стане „бръзо”, както го изисква пожарникарят. Да не говорим, че има обещания за изчистване „на бумащината” в работата на меверето в меверето или в т. нар. КАТ. Където, ако няма опашки, се замисляме дали не е дошъл краят на света.

   Иначе, Борисов е премиер от 2009 година и оттогава прави електронно правителство. Само че никой не го е разбрал. "Хората трудно правят разлика на опашката и когато има административна тежест или си загубят дни да си извадят един документ, се създава усещане и за тревожност, и за корупция, и за напрежение в обществото", говори си сам тия дни Борисов.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krumov
Категория: Политика
Прочетен: 268159
Постинги: 137
Коментари: 83
Гласове: 845
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031