Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2011 11:01 - Пак прецакани
Автор: krumov Категория: Политика   
Прочетен: 1736 Коментари: 3 Гласове:
4



   С прекрасното си географско положение и екзотично народонаселение Балканите биха могли да бъдат не лошо място за живеене. Ако не си завиждахме. Защото тук и исторически погледнато, и от днешната позиция дори една от държавите да тръгне в правилната посока, ще се намерят поне две, които да й ударят балтията. Примери – бол. До вчера, дето се казва, демократите ни даваха Гърция за пример, днес премиерът ни плаши с нея. Затова арабските революции трябва да минат през целите Балкани, а с най-страшна сила през България. Щото не е толкова страшно това, което се случва в южната ни съседка, колкото геноцидът, който се извършва върху българите от собствените ни управници в собствената ни държава с нашето лично съучастие.

   На 1 юли финансовите министри на еврозоната официално одобриха отпускането на поредния кредит от 12 милиарда евро за Гърция. А следващият – пети – транш от общо 110-те милиарда за Атина ще бъде отпуснат до 15 юли. Като, за да излезе от кризата, в рамките на 4 години Гърция трябва да осъществи 12 тежки мерки, свързани с ограничаване на бюджетния дефицит, а оттам с увеличаване на данъците, драстични съкращения в публичния сектор, в това число армията и полицията, всеобщо намаляване на заплатите и пенсиите, както и ограничаване на различни профсъюзни екстри, на които в ЕС единствено гърците се радваха.

   Въпреки рестрикциите обаче Гърция ще си остане с все така по-висок стандарт на живота по отношение на България. Където миналата година нашето правителство записа цели 60 мерки за преборване на кризата, без досега да е отчела като изпълнена нито една от тях. Ако не броим усещането, че втора година борбата ни излиза през носа само на нас, обикновените българи. Чрез престъпно ниските доходи от една страна и съпоставимите европейски цени от друга. Както и чрез ликвидиране на малкия и среден бизнес, докато хрантутените от държавата олигарси и слугуващите им публични сектори не са си помръднали пръста да се реформират.

   Отделно правителството опука половината валутен резерв, искайки да се хареса на своите малоумни клакьори къде с варосан стадион, къде с физкултурен салон или пребоядисана детска градина. Които управниците що да не правят, при положение, че от строителство се крадат половината пари, а от строителството на пътища – до две трети от тях? И така от избори до избори. Когато парите свършват, а с тях свършват и тези, които вярват в лъжите. Конкретно в случая според социолозите две трети от българите вече са силно притеснени, мислейки за живота си през следващите години. При което предсрочните парламентарни избори следващата пролет изглеждат неизбежни.

   И понеже почнахме с Гърция, тя има на какво да се надява. Не само на българските туристи, които и това лято са изкупили местата в северните гръцки хотели, но и на продажбата на държавни активи за близо 50 милиарда евро. Което ще ограничи гръцкия суверенитет, но ще е реален изход от ситуацията. Докато нашите ръбове на какво разчитат? След като отдавна сме без какъвто и да било суверенитет? На стотина-двеста милиона евро, като сто от тях трябва да дойдат от продажбата на „Булгартабак”. Ако дойдат. Защото пазарният дял на тоя табак или качак се е свил на 1/3 и мераклиите – американци, руснаци, украинци – са „сериозни” купувачи само в басните на нашите министри. Та, ако се стигне до сделка, тя ще е харизване на табака на безценица срещу голям рушвет или на наш човек.

   Дано не сме пророци, но ни се струва, че в сравнение с нас гърците ще продължат да живеят при комунизма, докато ние ще сме първите просяци на Европа поне още две десетилетия. Според някои, за да се сбъдне притчата за 40-годишното извеждане на евреите от пустинята, но според нас благодарение на крадливите и некадърни български управници.

   Какво се случва у другия южен съсед – Турция? Според евродепутатката Надежда Нейнски Турция се отдалечавала от членството си в ЕС. Ама защо е нужна такава междусъседска клюка, бе госпожа? След като партията на справедливостта и развитието на премиера Ердоган е член на Европейската народна партия (ЕНП), където членуват и ГЕРБ, и СДС, и ДСБ? Дали не е, щото Нейнски се слага на ГЕРБ да я издигне за кандидат-президент и трябва да е по-хард анти-ДПС? Което, ако е така, е наистина жалко. Още повече, че по друга линия Синята коалиция прикляква на ГЕРБ за позицията „вице” в лицето на титуляра Христов, който е про-ДПС.

   Ако зарежем обаче нашенските пазарлъци, според социолозите самите турци не долюбват ЕС. Макар че преди месец отново подкрепиха Ердоган. Не само защото им обеща околовръстен Босфор 2, който да не смущава спокойствието на мегаполиса Истанбул, но и понеже се озъби на ЕС, че няма да позволи да третират Турция като втора или трета категория държава. Каквито са някои от новите страни-членки на Съюза,  в т. ч. България, която е 27-ата дупка на кавала.

   Според Нейнски обаче бариера пред турците в Европа слагали Германия и Франция. И ако някой извън България вземе твърденията й насериозно, тая жена като едното нищо може, ако не да подпали трета световна война, поне да предизвика нова Голяма депресия. Защото да говориш така при положение, че най-голямата чужда колония в Германия е турската (2 милиона), е нелепо. Вярно, Меркел не разрешава да откриват в Германия турски училища, каквито иска Ердоган, но това е по-скоро закачка в отношенията, отколкото пречка. Турската икономика е 17-а в света, а турската армия – втора в НАТО. И най-големите държави, както и всички в ЕС биха искали да имат по-скоро такъв приятел, отколкото такъв враг. Да не говорим за историческите съюзничества на Анкара и Берлин. Естествено, германците няма да позволят Къванч Татлъту да стане премиер на Германия, но на Австрия може. Щом австрийски актьор беше толкова години губернатор на Калифорния.

   Иначе, дали Надежда Нейнски разбира европейската и световна политика, може да разберем, ако си припомним постиженията й като външен министър в правителството на Костов. Когато тръгна делото срещу медицинските сестри в Либия, а Костов, говорейки за западни морални ценности, раздаваше материалните на руснаците и комунистите. Тогава с Надка пуснаха американските самолети да ударят Белград, ама бяхме на прага на НАТО и нямаше друг начин да си опазят задниците. Докато в приватизацията спокойно удряха кьоравото с дядо Лукойл, дядо Газ и дядо Мраз.

   Какво става от геостратегическа гледна точка в Румъния? Наскоро там русофоб номер едно – президентът Бъсеску направи поредното си антируско изказване. Този път под формата на преоценка на събития от Втората световна война. Та, 70 години след съучастието на Румъния в нападението над СССР през 1941 година, Траян Бъсеску заяви, че одобрява нахлуването. Тъй като преди всичко Сталин бил виновен за утвърждаването не само на комунизма, но и на фашизма в Европа и по света. От което произтича по-важното и актуално, че по отношение на Букурещ Москва вече не може да държи какъвто и да било заплашителен тон.

   Разбира се, за икономическата кекавост на братушките знаем и в България – в момента Русия има брутен продукт колкото една голяма американска компания. Но руските политици продължават да работят за личното си и на олигарсите обогатяване, ставайки по този начин привлекателни за всички корумпирани държавни управления, включително и българското. Без да им пука, че загробват интересите на руския и другите народи. Милиционер и народ винаги са били от различни страни на барикадата. Като в момента нашите и руските милиционери ни готвят поредното загробване – строителството на АЕЦ „Белене”. Което никакви морални и политически задръжки няма да смутят. Комисионните са от милиард нагоре.

   Прочее, преди десетина години бяхме преди Румъния и политически, и икономически. Но след усилията на няколко крадливи нашенски правителства вече сме твърдо след нея. Да не говорим, че преди нас по доходи са всички балкански страни. Вярно има „наплив” за българско гражданство, но то е заради личната карта, с която новите българи набиват света, веднага след получаването й.

   Какво е положението на западния фронт, откъдето е споменатия имигрантски „наплив”? Там, в интерес на истината, на Сърбия вече й увира главата. Къде с кандарми, къде със заплахи, предадоха Ратко Младич на Хагския трибунал за престъпленията в бивша Югославия. Като, всъщност, това беше последният шанс на сърбите за скорошно отпочване на преговори за членство в ЕС. Щото делото срещу Младич ще е последното, с което ще се занимае споменатия специализиран съд. Та, колкото и компрометирана да е сръбската власт, в Белград са много по-наясно, отколкото в София, първо, че Русия отдавна не е световна супер-сила и второ, че перспективите са свързани с евро-атлантическите структури. Защото, ако погледнем новата история, сърбите, заедно с гърците, разбират от светли перспективи значително по-добре от нас.

   Докато в Македония нашите кръвни братя са заровили глави в безумния национализъм и правят паметници – на Александър Македонски, на Самуил. Да правят. Ние правим същото. Крушата не пада по-далеч от дървото. Поради което и те като нас са инатлии в грешките. Смятайки, че може да се живее като в „Железният светилник” – заради едното красно име. Да, ама не, както казваше един дърт доносник. Сега е времето на пост-модернизма и глобализма, на обществата без граници – външни и вътрешни. Та, пак сме от прецаканите.




Тагове:   румъния,   Гърция,   Турция,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Get up to 100000 forum backlinks with our xrumer blast & massive traffic
16.09.2011 19:08
Most powerful&cost effective SEO service in world get up to 100K backlinks now!
Get amazing web traffic using superb xrumer service today. We are able post your custom message up to 100K forums worldwide, get thousands of backlinks and large web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!!
Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website will get insatnt traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks. Order now:
<a href=http://xrumerservice.org>xrumer service</a>
цитирай
2. анонимен - improve search engine ranking backlink building service
26.09.2011 23:37
pr checker seo book <a href=http://xrumerservice.org>link building service</a> backlinks free
цитирай
3. анонимен - cell phone service backlink service
04.04.2012 03:10
greetings krumov.blog.bg blogger found your blog via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered website which offer to dramatically increase traffic to your blog http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my site. Hope this helps :) They offer best <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> Take care. Jason
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumov
Категория: Политика
Прочетен: 270612
Постинги: 137
Коментари: 83
Гласове: 845
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930