Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2019 08:07 - МНИМИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ
Автор: krumov Категория: Политика   
Прочетен: 809 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Забележителни нашенски безличности се прескачаха на път за и от Брюксел през последните пет години. Па и преди това. Заради едната заплата. Която като чисто месечно възнаграждение възлиза на 6600 евро. Освен това, евродепутатите имат право и на дневни в размер на 304 евро, което, умножено по 22 работни дни, прави други 6688 евро – за нощувки и храна. Още 19 хиляди евро на месец получават евродепутатите за асистенти (в нашия случай съпартийци, братовчеди, балдъзи и любовници). Има и перо "общи разходи", по което всеки евродепутат взема месечно още 4300 евро. И така над 40 % от бюджета на европарламента, който възлиза на два милиарда евро, отива за възнаграждения на членовете му. Като един член се облажва месечно с поне 35 хил. евро (70 хил. лева).

   За тия благини едни нашенци продават майка си и баща си по заръка на партията, други (примерно, специалисти по смешки и гьонсурати-паспортчици) продават българщина, трети – две моми – благодарение на евродепутството се задомиха из брюкселските сокаци.

   "Голяма пушилка вдигат българските евродепутати в Брюксел, за да им повярваме колко милеят за родината, след като за един мандат са сложили в джоба си по около милион евро от европарламента", отбеляза по този повод Светослав Терзиев в "Сега". Затова "два месеца преди европейските избори, ако запитате какво прави България в ЕС, правилният отговор би трябвало да е: "Воюва". Вече за какво обяснява докладчикът по пакета "Мобилност" Исмаил Ертуг. Според когото нашите лъвове титани би трябвало "да се борят за едно и също заплащане за една и съща работа, независимо откъде е компанията". Даже, когато говорил с българските си колеги без камери, те му признавали, че е прав, но не могли „да поискат това в собствените си страни, защото ще имат проблеми – особено с фирмите, а и с профсъюзите, които искат от тях гаранции, че определени пазари няма да бъдат изгубени", каза германският социалдемократ по българското национално радио по повод наглата война на нашите евродепутати срещу нашите шофьори в полза на нашите превозвачи.

   Поради което споделяме мнението да не се гласува за нито един от досегашните български представители в европарламента. Поне съвестта да ни е чиста, ако у нас по принцип да се смеят, чунким отворим дума за съвести и ценности.

   Иначе и по принцип, и по начало Европейският съюз е либерален проект. При който, на база френските и скандинавски социални практики, основателно се говори , че има сближаване на либерално и социалдемократично. Ясно към момента обаче е и друго: че европейският проект се нуждае от реформи. А "реформите в еврозоната са блокирани, бюджетът на организацията ще остане все така малък и напълно неадекватен на заявените амбиции, а координираната външна политика остава единствено пожелание", твърди външнополитическият наблюдател Владимир Шопов. Според когото, реториката изобилства и в либерализацията на услугите, и в дигиталната икономика, и в сигурността.

   При това положение, разбира се най-вече заради крадливата тукашна номенклатура и липсата на справедливост, но отчасти и заради нехайството на брюкселската администрация, само половината от българите се чувстват граждани на Европейския съюз. И това са мобилните млади, близките на емигриралите, както и усвояващите евро-фондове. Другите, закрепостени от личните проблеми, стагниращата икономика и ширещата се несправедливост, се чудим как да оцеляваме, като така попадаме в лапите на родните политически мошеници. Всички обаче правейки се, че не забелязваме иронията в докладите на Европейската комисия за състоянието на българската правоохранителна система. Макар да става дума за проста ирония тип "бий самара, за да се сеща магарето", конкретно в последния доклад (от края на миналата година) под формата на „напредък има, но медийната среда се влошава и мониторингът остава”. Само че Брюксел няма да дойде с танкове да ни освобождава.

   В който ред на празни мисли, миналата седмица вицепрезидентът на европейската комисия Франц Тимерманс допусна, че мониторингът над правосъдието на България и Румъния може да отпадне преди края на мандата на тази комисия. Многозначително обаче добавяйки, че България и Румъния е трябвало да разрешат своите проблеми преди да влязат в ЕС, а не да разчитат на Механизма за наблюдение да оправи нещата по-късно.

   Та, като така европейщината у нас ще продължи да бъде куха, въпреки че сме се сдобили с някакви европейски норми. Норми, които, според Владимир Шопов, действат като "институциални черупки, които само наподобяват европейска култура и функционалност”.  Давайки пример с комисията за защита на конкуренцията, „чиито решения предизвикват единствено отчаяни и безпомощни усмивки" – същите реакции, каквито предизвиква и новосформираната антикорупционна комисия (КПКОМПИ). Защото "местните елити вече знаят как да неутрализират европейския натиск за промяна, колкото и отслабен да е той, и успешно имитират съвместимост с ЕС и блокират дълбочинна промяна".

   И главен участник в този театър, който често избива в цирк, е управляващата десет години организираната престъпна група (ОПГ) ГЕРБ. Която "крепи про-европейския си облик, защото това й е важно електорално предимство пред бившите комунисти и защото управлението й зависи от щедрите еврофондове. Независимо от това обаче и тя вече не обелва и една добра дума за съюза, а прави обратното при всяка възможност", твърди Владимир Шопов.

   Да, ама колкото и да сме им ясни на Брюксел, там продължават да си затварят очите за тукашните простотии. Защото им даваме 17 гласа. Което е особено важно за най-голямата партия в европарламента – тази на Европейската народна партия (ЕНП). Която търпи недоразумения като Орбан в Унгария и Бойко в България, ставайки по този начин, "проводник на тоталитарни и нацистки идеи", отбелязва друга международничка – Аделина Марини. Тъй че ЕНП "само чака евроизборите, за да отчете броя места и шансовете си да овладее за пореден път най-важните позиции в европейските институции", обяснява Марини.

   Как и откъде да дойде промяната? След оттеглянето на Меркел от европейската политика, с вдъхновяване на европейското обновление се е заел френският президент Еманюел Макрон. Който в специално предизборно писмо до европейските граждани предложи да изградим обновлението върху трите стълба – на свободата, защитата и напредъка. "Не можем да оставим националистите да си служат с гнева на народите. Не можем да бъдем сомнамбулите на омърлушена Европа. Не можем да се оставим на рутината и да си опяваме все едно и също. Европейският хуманизъм е строго изискване за действие. Навсякъде гражданите настояват да участват в промяната. Нека създадем за целта до края на тази година с представители на европейските институции и на държавите Конференция за Европа и там да бъдат предложени всички необходими промени в политическия ни проект, без забранени теми, пък било то и темата за преразглеждане на договорите", заявява Макрон.

   Между впрочем върху Европейския съюз кой не се е упражнявал. Лепят му етикети от имперски до съветски. Така или иначе, засега само Великобритания го напуска. При това "безизходицата на Брекзит е урок за всички" отбелязва Макрон. Затова „да излезем от тази клопка, да дадем смисъл на наближаващите избори и на нашия проект. Вие сте тези, които ще решат дали Европа, ценностите на напредък, чийто носител е тя, трябва да бъде нещо повече от затворена в скоби част от историята. Това е изборът, който ви предлагам, за да очертаем заедно пътя към европейско обновление”, призовава френският президент.

   Научна конференция, свързана с бъдещето на Европа, се проведе в началото на годината и у нас. "Националните държави доброволно отстъпват своя суверенитет. И това е аргумент, че Европа няма да се разпадне. Всички знаят какво би означавало да се обезсмисли свободата, солидарността, толерантността и мира като ценности", заяви на нея социологът Георги Фотев.

   Политологът Иван Кръстев пък е един от мечтателите, които ще променят Европа, според електронното издание "Политико", което постави Кръстев в своята ежегодна класация на 28 изявени лица от 28 държави. Според "Политико" обаче, последната книга  на Кръстев "След Европа", предупреждава, че наглед изолираните кризи с миграцията, популизма, Брекзит и избора на Доналд Тръмп, са всъщност симптоми на болест, която може да убие Европейския съюз. А в интервюто си за изданието Кръстев казва, че не е нито песимист, нито оптимист за бъдещето на ЕС, тъй като то тепърва ще се създава. При което "има значение талантът на отделните лидери. Късметът също".



Тагове:   Брюксел,   избори,   Мобилност,   ЕС,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Франц Тимерманс допусна, че мон...
17.05.2019 19:16
Франц Тимерманс допусна, че мониторингът над правосъдието на България и Румъния може да отпадне преди края на мандата на тази комисия. Многозначително обаче добавяйки, че България и Румъния е трябвало да разрешат своите проблеми преди да влязат в ЕС, а не да разчитат на Механизма за наблюдение да оправи нещата по-късно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumov
Категория: Политика
Прочетен: 268107
Постинги: 137
Коментари: 83
Гласове: 845
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031