Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2012 18:04 - Вампири
Автор: krumov Категория: Политика   
Прочетен: 1484 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Актуалният виц: „Знаете ли как викат на лъжците в България? Историци.” Става дума за същите гробокопачи на капитализма, които напоследък копаят край Созопол мощи на вампири. Сериозността на която информация потвърди лично Божидар Димитров. Което било естествено. При измекярите нещата винаги са естествени – там е тържеството на естеството, както се изразява Стоян Михайловски, когото комунистите кой знае защо ненавиждат. Може би, защото ни напътства да вървим към знанието и да търсим истината. От която, между впрочем, направляваща копраля имаме все повече нужда.

   Защото се появи цяла „научна” кохорта, която не само твърди, но и „доказва” всевъзможни глупости. В частност, че гърците откраднали боговете и въобще цялата древна история от траките. Вероятно, за да се спасят след пет-шест хиляди години от комунизма и да ги приемат като първите балканци в Евро-съюза. Щото за друга муфта в тяхна полза не се сещаме. А и ние не, че не знаехме, че гърците са тарикати, ама чак пък толкова! Да не говорим за братята македонци, които са световно известни историци.

   Та, те тук е Бермудският триъгълник на историята. Между София, Атина и Скопие. А най-интересното, което се ражда в този триъгълник е новата теория за славянската азбука. Която прилича на гръцката, но е далеч по-представителна и затова и по-представена – в целия православен славянски свят, в който с нея си служат поне 300 милиона души. Не само спасявайки се от нещастията вследствие на невежество, но и оставяйки писмени белези чрез литература, която и до днес хвърля едновременно в недоумение и възхищение целия свят. Въпреки че тази писменост бе зверски третирана с най-силната, позната досега, човешка отрова – комунистическата. И понеже тук всеки може да си помисли какво ли не, ще уточним, че става дума за руската литература.

    По-интересното е, че по тази разграничителна линия между православието и католицизма са се случвали всички европейски сблъсъци в новата ера на човечеството. Поради което даже доказано въртоглавият фюрер не е дръзнал да промени традицията, въпреки някои колебания в кламбучкащата му глава. Но това е друг вид вампирясване.

   Нашето продължава с умопомрачителното твърдение, че византийските царе и императори били грузинци, арменци, сирийци, хазари (практически юдаизирани българи) – всякакви, но не и гърци. А пък Кирил и Методий са си чисти българи. С имената Църко (Църхо) и Страхота, документирани в стенописи на словашка църква. Което твърдял Климент Охридски, който „не бил нито циганин, нито комунист”, за да лъже. А пред последния аргумент, освен засрамени да замълчим, друго не ни остава. Аргументът е толкова научен, колкото този на Божидар Димитров за вампирските гробове край Созопол, поради което е немислимо да не му вярваме.

   И след дежурните каскади от възможности и вероятности, от фонетични стрясъци, етимологични измишльотини и фантасмагорични асоциации тия „учени” стигат до революционното откритие, че Методий е създал глаголицата. За да нагоди измислената вече от брат му Кирил кирилица към езиковия модел на католическите славяни в лицето на хървати и чехи. Та така да просветим славяните до крак.

   Не че и досега не е имало глупости в българската научна мисъл, но в новите условия превърнахме глупостите в бизнес. Въобразявайки си, че с тях привличаме туристи, като използваме всички известни видове човешко невежество и даже създавайки нови разновидности. Щото Цицерон е казал, че има „три вида невежество: да не знаеш нищо, да знаеш лошо това, което знаят всички и да знаеш не това, което трябва.” Но в случая с вампирите и азбуката имаме четвърто: средно между тройната коалиция на Станишев, „АБВ”-ето на Първанов и воинстващото невежество, въплътено в монумента и фундамента ГЕРБ.

   Та, в тази „научна” дърводелска работилница честа жертва на какви ли не инсинуации е ставал и става кой друг, ако не Васил Левски. Едно време, когато известният столичен отбор се казваше „Левски-Спартак”, последният предизвикваше интерес в чужбина предимно с факта, че на Запад всички знаеха кой е Спартак, но никой не знаеше кой е Левски. И затова вземаха името на Левски като собствено на фамилията Спартак.

   Що се отнася до последната гавра с паметта на Дякона, тя е свързана с идеята на някой нашенски Юзеиров да се въздигне 133-метров паметник на Апостола на границата с Турция. За да спира исляма. Който обаче първосигнален национализъм, съчетан с крайно леви или крайно десни идеи, и днес е все така опасен, както през 30-те години на миналия век. И то за развити демокрации като скандинавските, където примерът с норвежеца Андерш Брайвик е не само показателен, но и способен на рецидиви.

   Днес малко българи четат, но доста са чували за Илия Троянов, по чиято книга бе направен филмът „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” от предишната селекция за „Оскар” за чуждестранен филм. Както и да е, филмът не спечели „Оскар”, но стана повод за някои посещения на Троянов в България, откъдето по комунистическо време той бил прогонен със семейството си. От когато пък му е останало хладното, даже студено отношение към познатите милиционерски нрави у нас. Поради което Илия Троянов, вече известен европейски писател, освен че се е освободил от националистичния юлар, вече се е отказал и от православието, прегръщайки като спасителна ислямската религия. Може би, защото точно тя го прави по-свободен, което, всъщност, е една от основните функции на религиите. Но това, колкото и да се обяснява на нашите чугунени (научни, политически и религиозни) глави, те няма да го възприемат. Защото не искат. И защото се хранят от споменатия национализъм подобно най-отвратителните вампири.

   Иначе, връщайки се към историята, ще видим, че и към една друга величава личност се е посягало и се посяга по един кощунствен начин. Става дума за Ботев, чийто лик е поставян на не един политически (предимно ляв) байрак. Макар че нито идеите, нито личността, нито поезията му имат нещо общо със социализма. Но пък прибавени към идеите за свобода и революционна промяна на социалния модел се превръщат в същия взривоопасен коктейл, какъвто е национал-социализмът.

   В скоби, не по такъв начин стоят нещата с Вапцаров. Където проблемът не е нито на историята, нито на политиката, а лично негов. Защото нас ни интересува не фактът, че той, а че неговата поезия е станала жертва на политически проект. Неща, с които, както се сещате, нашето литературоведение не си губи много времето. По много причини, но и поради тая, която добавя споменатият Цицерон, че „невежеството е нощ за ума, нощ тъмна и безлунна”.

   В момента България се върти в бетонобъркачката на Европейския съюз с държави с много различна култура, икономика, манталитет, религия. При което, да се надяваме, че ще се получи качествен бетон, е наивно. Защото това зависи от цимента, а такъв в бетона засега няма. Устойчивата обществена форма не е само икономика, бюджети, дефицити и облигационни заеми. А нещо по-обединяващо. В този смисъл по едно време започнаха процеси на спояване чрез по-надеждните механизми на мулти-културата. Те обаче не сработиха и то главно в западните страни – в скандинавските, в Германия и Франция. Където, уплашени от южноевропейската „ленност” и източноевропейската „циганизация”, тамошните общества почнаха да раждат националистични чудовища със забележими политически представителства – напоследък в Холандия и Франция, отпреди в Австрия, Белгия и дори Италия.

   Та, в крайна сметка, точно липсата на достатъчно силна обединителна идея подлива вода на единна Европа. Защото, за да се създадат Европейски съединени щати, е нужна обединителна платформа от типа на американската – подчиняваща всички и всичко на достатъчно силната идея за свобода и за гарантирана равнопоставеност в честното състезание за човешко щастие. И, всъщност, това е Америка. Не мечта, а добре охранявана посока и надежда. Каквото разбиране за Европа засега не, че не може да изкристализира, но не може да се брани от съществуващото законодателство. А без еднакво силна воля за спазване на общи норми от страна на всички държави няма как да се случат нещата.



Тагове:   вампир,   Европа,   левски,   история,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krumov
Категория: Политика
Прочетен: 269856
Постинги: 137
Коментари: 83
Гласове: 845
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930